hout - meubel - interieur
Vakopleidingen » Vakopleiding meubelmaken
Vakopleiding meubelmaken

 Duur

 1 dag in de week

 Plaats

 HMC Rotterdam/HMC Amsterdam

 Prijs

 € 3290,- 1e cursusjaar * 

 € 3200,- 2e cursusjaar *

 Diploma

  branche erkend diploma

 Start

  Amsterdam:  vanaf zaterdag 5 september 2020                                        

 Rotterdam:  vanaf 8 september 2020                                   

Deze prijzen zijn inclusief BTW en gebaseerd op opleidingsjaar 2019-2020 en kunnen in

opleidingsjaar 2020-2021 afwijken. Het cursusgeld kan in overleg in 4 termijnen betaald worden.

 

De vakopleidingen kenmerken zich door een intensief en professioneel lesprogramma waarbij het vak vanaf de basis grondig wordt beoefend. De lessen worden gegeven in goed geoutilleerde praktijklokalen door ervaren praktijkdocenten. Tijdens de praktijklessen worden ook vaktheorielessen aangeboden welke direct aansluiten bij de praktijk. Bij iedere praktijkopdracht krijgt u een uitgebreid werkboekje waarin de opdracht helder omschreven en afgebeeld staat. 

In de ruim opgezette machinale ruimte is altijd een instructeur aanwezig. Tijdens de machinale instructielessen leert u werken met de stationaire houtbewerkingsmachines.

 

Leerjaar 1

In het eerste leerjaar wordt de basis van het ambachtelijk meubelmaken gelegd. Alle basistechnieken en vaardigheden voor de bewerking van massief hout, fineer en plaatmateriaal komen aan bod.

De opdrachten zijn: doeklatten, hamer, plantentafel en kist. Bij de opdrachten is verdieping voor de vaardige leerling mogelijk.

Technieken: schaven, hakken/ steken/ snijden, wetten en slijpen, pen-gatverbindingen, slisverbinding, domino- en lamelloverbinding, fineerwerk, lijmen, houtverbreding, verstekverbindingen, scharnieren, oppoetsen en afwerken.

Machinale instructie: In groepjes van 6 leerlingen krijgt u 3x een halve dag instructie op de zaagmachines, schaafmachines, boormachines en stationaire freesmachine. 

Leerjaar 2

In het tweede leerjaar verdiepen we de kennis en vaardigheden. We werken met meer complexe technieken en constructies. Het lezen van constructitekeningen, uitvoeren van constructieplannen en het maken van een efficiente werkvolgorde komt aan bod. Het tweede deel van dit schooljaar staat in het teken van buigwerk.

De opdrachten zijn: tafel met lade en stoel of kast. Het uitvoeren van een eigen ontwerp is mogelijk, passend bij uw persoonlijke vaardigheden zoeken we samen met u naar een haalbare leerzame uitdaging. 


Technieken:

Pen-gatverbinding, zwaluwstaarten, laden en ladengeleiding, dubbelschuin, lamineren, stoombuigen, schenkelen, mallen maken en het gebruik van diverse materialen voor het buigwerk.

Het werken met de bovenfreesmachine en ander elektrisch handgereedschap komt uitgebreid aan bod.

Tijdens het tweede leerjaar zijn er een aantal examenmomenten; vaktheorietoetsen, machinale vaardigheid en de beoordeling van het eindwerkstuk. U hebt de keuze om hieraan deel te nemen. Wanneer u alle examenonderdelen met een voldoende afrond komt u in aanmerking voor het ECM branche erkend diploma meubelmaken.

Tijdens de groots opgezette feestelijke HMC-expo week aan het einde van het schooljaar is het ook mogelijk voor de leerlingen van de vakopleiding om hun eindmeubel te exposeren. 

 

Verder verdiepen?

Na het tweede opleidingsjaar is het mogelijk het vak te verdiepen in twee specialisaties.

vakopleiding meubelrestauratie 

Vakopleiding meubelontwerpen 

 

Locatie

HMC Amsterdam

Arlandaweg 173 - 175

1043 HR  Amsterdam

  

Bijzonderheden

  • Amsterdam: maandagavond gecombineerd met dinsdagavond van 18.00-21.20 uur of zaterdag van 8.30-16.00 uur 
  • Rotterdam: dinsdag, donderdag of vrijdag van 8.30-16.00 uur. (alle dagen zit vol, wij zullen je op een reservelijst plaatsen)

De opleiding start onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen.

 

Groepsgrootte

Minimaal 15 en maximaal 22 deelnemers.

* Bijkomende kosten

Gereedschap: +/- € 415,- eenmalig

Boeken en readers: +/- € 240,- * eenmalig

Materialen: +/- € 160,- per jaar (afhankelijk van grootte werkstuk en materiaalkeuze)

Werkschoenen (type S3) zelf aan te schaffen +/- € 75,-
 

Kijk hier voor eventuele belastingteruggave
© HMC mbo vakschool 2014 | Disclaimer | Privacy | Klachtenregeling | Inloggen